Fra 50’er hus til lavenergihus som ombygningsprojekt

Baggrund
I næsten 25 år havde vi boet i et typehus fra 1980 sammen med vores 3 sønner. To af dem var allerede flyttet hjemmefra og den yngste var parat til snart at følge efter. Kvarteret lå i en lavning omgivet af et naturskønt skovområde og parcellerne var  kendetegnet af opgroede haver og høje hække. Havearbejde og vedligehold af huset var begyndt at blive en last samtidig med en trang til mere åbne omgivelser med lys og luft begyndte at melde sig.
Både min kone og jeg er opvokset i nærheden af vandet og ønsket om at flytte til et sted med havudsigt blev begyndelsen på en ny periode af vores liv.
Med yderligere krav som bynær beliggenhed og et ønske om at være tæt på naturen, begyndte vi at undersøge mulighederne.
Hushandler
Efter nogle år med finkæmning af boligannoncer og mulige byggegrunde til salg fandt vi et 1½-plans hus fra 1960 beliggende mindre end 100 m fra vandet med den bedste havudsigt vi kunne drømme om. Huset med et grundplan på 70 m2 og fuld kælder var i god stand men bygget som et 50’er hus uden isolering i hulrummet i ydervæggene og kun 50 mm isolering i taget. Målet var at ombygge huset til noget der minder om et lavenergihus. Med en grov-skitse under armen gik jeg til kommunens byggeforvaltning og fik en foreløbig accept af den overordnede byggeplan. Kommunen krævede dog at huset med så væsentlig en ombygning skulle overholde krav for nybyggeri i henhold til BR10. Det var kun i tråd med vores egne ønsker så med den enestående chance valgte vi straks at købe huset og udsætte problemet med at sælge det gamle.