kardyb arkitektur & design

kardyb

Hvad er et fif?

Denne side indeholder forskellige løsninger som er resultater af vellykkede eksperimenter inden for valg af materialer eller som bare er helt anderledes løsninger.

Baggrunden for mine fif har typisk været lysten til at afprøve en ny idé eller benytte utraditionelle materialer. I andre tilfælde har der ikke eksisteret en standard løsning som har kunnet opfylde ønsker/behov – så jeg har måttet finde på en løsning.

For flere af disse løsningers vedkommende kan det være nødvendigt at tænke dem ind i sammenhæng med andre ændringer. Det kan bl.a. begrundes med en vanskelig udførelse med mindre der er forberedt til dem.

Alle beskrevne fif er fuldt lovlige, er afprøvet over en årrække og har fungeret upåklageligt.

Et godt fif / en god idé
Vilde engblomster i forhaven

Vildt blomsterbed i haven

Der er mange forbipasserende der spørger hvordan vi har fået lavet det flotte blomsterbed i vores forhave.
Bedet har vi lavet for at hjælpe med at passe på vores truede bestand af bier, sommerfugle og andre insekter. Nogen lader haven gro som den vil og kalder det “vildt med vilje” og det er absolut også et alternativ. Men vil du gerne bevare det indtryk at der er styr på haven kan du vælge at afsætte et område i plænen der må gro vildt. Med plæneklipperen sørger du for at vilde planter ikke invaderer plænen og holder dermed stilen. Har du en robotklipper er det ikke noget problem at lægge en kantledning omkring bedet og dermed lade din motoriserede ven klare at holde afgrænsningen intakt.
For at tilgodese flest forskellige arter er det vigtigt at blomsterne er sorter der forekommer vildt i Danmark. Der er nemlig en del insekt- og plantearter der indbyrdes er helt afhængig af hinanden. Vi har derfor købt- og blandet forskellige poser med et mix af frø fra danske engblomster. Der er efterhånden rigtig mange forskellige blandinger at få både i butikker og på nettet.
For at opnå succes specielt med engblomster er det vigtigt at jorden er næringsfattig idet græs mm. ellers hurtigt vil tage over. Derfor har vi gravet 15-20 cm jord væk og har fyldt almindeligt fyldsand i hullet. Det tager lidt tid inden blomsterne spirer men der må ikke gødes for at forsøge at speede processen op – det fungerer ikke og så er arbejdet med sandet spildt.
De mange blomstersorter gør udviklingen i bedet interessant at følge dag for dag da der løbende kommer nye farver frem.
Når sæsonen er slut bør blomsterne blive stående indtil de alle har smidt frø og lidt afhængigt af hvilke blomsterblandinger du vælger vil de fleste sorter så komme igen næste år. De visne planter skal klippes af og fjernes før de forrådner og giver næring til jorden.
 
Sværhedsgrad: 1/5
 
Få mere inspiration til hvordan du kan bidrage med at hjælpe vores insekter hos Bolius eller i Dansk Naturfredningsforenings gratis guide: Slip naturen fri i din sommerhushave.

Solceller integreret i taget

Slip for solceller der helt overtager husets design.

Det er ikke nødvendigvis enten/eller om man ønsker sig solceller og et hus med et smukt tag.

Solcellepaneler findes helt i mat-sort hvilket gør at de ikke helt “stikker af” fra andre mat-sorte tagbelægninger såsom paptag, Eternit eller sorte teglpander.

Har man en passende sydlig-vendt tagflade til solceller er det muligt næsten helt at skjule solcelle-panelerne.

Sværhedsgrad: 4/5

Dette er et eksempel på et fif der gør en vanskelig løsning enkel hvis den er tænkt ind fra starten.

Sandkasse der er integreret i terrassen

Sandkasse integreret i terrasse

De små elsker at lege i sandet – men også at være sammen med de voksne.

Og om sommeren er der ikke noget mere dejligt end at sidde på en bænk med de bare fødder i sandet – så hvorfor ikke bare kombinere begge dele.

En sandkasse med havsand i niveau med terrassen og en tilhørende solbænk med hynder eller en rullemadras til at ta’ sig en morfar. Det er afslapning for alle.

Løsningen kræver sider og bund i sandkassen samt et dræn så vandet kan løbe væk efter at det har regnet.

Sværhedsgrad: 2/5

Radon-sug under gulv

I visse områder af landet er der en høj koncentration af den skadelige Radon i jorden.

Ifølge byggereglementet skal nye huse være forsynet med en Radon-spærre. Men mange ældre huse har ikke den sikkerhed og hyppig udluftning er så den anbefalede løsning.

Har man et ventilationsanlæg der sender brugt luft ud i det fri er det oplagt at etablere Radonsug under gulvene hvor det er muligt. Det gælder også selv om at der er etableret Radon-spærre som aldrig vil være 100% tæt.

Er der blot en smule vandret luft-passage i isoleringen under et gulv kan et enkelt suge-rør skabe den smule undertryk der gør at Radon aldrig kommer op i boligen.

Sværhedsgrad: 2/5

Kort der viser radon koncentrationen i Danmark

Skjulte ledninger

Du har sikkert også irriteret dig over ledninger der ligger på gulvet langs væggen fordi lampen ikke lige skal stå hvor der er en stikkontakt.

Med denne løsning kan du lægge ledninger ned under gulvet så du kun ser enderne stikke op.

Løsningen kræver træ- eller laminatgulv og at der er en smule plads under gulvet.

Sværhedsgrad: 3/5

Lægning af gulv kræver omhyggelig tilpasning langs vægge idet der ingen fodliste er til at skjule unøjagtigheder.

Ventileret toilet

Slip for uønsket lugt med et ventileret toilet.

Løsningen kræver et ventilationsanlæg som sender luften ud i det fri og at der er plads til rørføringen.

Da der er tale om et hack kræves der desuden et velegnet væghængt toilet der gør at løsningen er mulig at gennemføre.

Sværhedsgrad: 3/5

Her er endnu et eksempel på et fif der gør en kompleks løsning enkel hvis den er tænkt ind fra starten.